Гумите на автомобилите често не получават нужното внимание и работят в

...
Гумите на автомобилите често не получават нужното внимание и работят в
Коментари Харесай

Защо е толкова важно да следим налягането на гумите?

Гумите на автомобилите често не получават нужното внимание и работят в необикновени за себе си условия. Какво губи притежателят и колата, в случай че те не са напомпани вярно?

Налягането в гумите за всеки модел (и даже за всяка версия) се дефинира от производителя на автомобила. Размерите на гумите и изискванията на работа на машината са изцяло съобразени с посочените в заводските указания. Следователно приказваме за заводските препоръки.

За страдание, не всяка нова кола през днешния ден има система за предизвестие за отклоняване от налягането в гумите (TPMS и други), тъй че този въпрос ще остане настоящ дълго време.

Защо е толкоз значимо

Въздухът, напомпан в гумата, в действителност държи колата. Но от налягането на въздуха зависи освен държанието на автомобила на пътя, само че също по този начин и следните неща:

- способността на автомобила ясно да се подчинява на кормилото, по-специално в рискови ситуации;

- резистентност на машината по заложен курс;

- разход на гориво;

- комфорт на движение;

- запас на съответната гума

Припомняме, че конструкторите влагат в колата нейните високи експлоатационни характерности, като взимат предвид избрана неотстъпчивост на колелата - т.е. заложено налягане в гумите. И отклонението му единствено в едно колело е задоволително, с цел да се промени обстановката.

Какво се случва, в случай че налягането е ниско

Това е най-често срещаният случай - гума или няколко гуми губят налягане лека-полека, само че лидерът не вижда това дълго време, предава " auto.blitz ".

- Безопасността на придвижването ще бъде нарушена - колата ще се държи непредсказуемо даже от време на време при леки завъртания на кормилото, като ситуацията ще се утежни при нужда от енергично маневриране на скоростта.

- Разходът на гориво ще се усили. В последна сметка мекото колело се съпротивлява повече, разликата е към 5%. И това е единствено от едно колело.

- Прегряване на гумите. Меката гума ще се свие повече в зоната на контакт с пътя, което покачва нейната температура. Освен това продължителното прегряване може да докара до проблеми в слоевете - т.е. до разрушение на гумата.

- Риск от нарушение целостта на гумата. Меката гума има по-нисък профил в зоната на контакт с пътя. Следователно, когато се удари в недодялан борд на яма върху асфалт или огромен легнал предмет, страничната стена може да бъде нарязана.

Какво се случва, в случай че налягането е високо

Случва се, че заради неизпитан манометър или заради особеното желание на притежателя, гумата се пренапомпва. Често това се прави съзнателно, като се прибавят спомагателни 0,3 - 0,5 atm, с цел да се понижи разходът на гориво. При шофиране по еднакъв селски път има прочут смисъл в това, само че има и дефекти.

- Комфортът на придвижване ще намалее, изключително при неравности;

- Износването на шарнирите на окачването и от време на време на амортисьорите ще се форсира. Напомпаните допълнително гуми им предават повече удари и вибрации;

- Разходът на гориво ще намалее (когато става дума за всичките четири гуми). Но спестяването ще е незначително - към 2,5 - 3,0%;

- Гумата и джантата ще бъдат по-добре предпазени от щета на пътя с дупки.

За да разберете какъв брой значимо е вярното положение на гумата, просто не забравяйте, че тези четири меки гумени елементи са всичко, което поддържа вашата тежка, мощна и бърза машина на земята.

Затова е добре да има надежден манометър в жабката и най-малко един път седмично да бъдат проверявани. Собственото устройство е по-удобно от инспекцията на друго място, което постоянно е причина за отсрочване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР